СА ПРОЛЕЋЕМ И МЕЂУБЛОКОВСКО ЗЕЛЕНИЛО
28.3.2011

Са првим пролећним данима у Градској општини Палилула најављено је и остваривање Програма активности на уређењу међублоковског простора као и подршка бројним иницијативама грађана у насељима општине. У току је озелењавања међублоковског простора у насељу Расадник, које је обишао Милош Стојковић, члан општинског Већа. „Наш циљ је повећање зелених и парковских површина у Палилули-истакао је већник Стојковић. Поводом светског Дана шума и Дана вода, учествовали смо са нашим грађанима у уређењу и чишћену простора велике парковне површине у насељу Ледена Стена а затим и корита Габровачке реке у насељу „Црвена Звезда“. Међублоковски простор у насељу Расадник овом акцијом је добио нови сјај. Иначе, уређење зелених површина, прате и нови садржаји као што су постављање мобилијара, љуљашки, тобогана за рекреативне активности најмлађих становника. „Наша општина је учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије као и светских еколошких кампања „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“ које се остварују у сарадњи са организацијама цивилног друштва и медијском ЕКОполис мрежом. Уз помоћ стручњака ЈКП „Горица“ и ЈКП “Медиана“ и њихових комуналних служби, које учествују у организовању садње и расчишћавању простора, покушаћемо да и ове године унапредимо стање у овој области-нагласио је Стојковић.

По речима председника општине, проф.др Игора Новаковића, након успешних акција у 2010.години (уређење Спомен парка „Бубањ“, Делијског виса, Старог гробља „Горица“, Ботаничке баште, Куле..) и планираним у 2011. знатно ће се повећати и формирање зелених парковских површина и уређење међублоковског зеленила у општини. „Наставићемо садњу дрвенастих биљака у централним насељима Палилуле као и формирање нових дрвореда поред јавних саобраћајница. На тај начин, по оцени председника Новаковића,  приближићемо се стандардима ЕУ који прописују минимум 25 квадратних метара зелених површина по становнику у насељеним местима. Познато је да су парковне површине од посебног је значаја у урбаним областима и позитивно утичу на климу, земљиште, као и на ублажавање дејства издувних гасова. На основу спроведених истраживањима у последњих двадесетак година број зелених површина у градовима Србије смањен је за петину, што је довело до штетних последица по нашу животну средину.

Поред садње и чишћења простора, у Градској општини Палилула остварују се и еколошко-образовни програми деце и омладине, развија и унапређује еколошка свест у сарадњи са организацијама цивилног друштва, кућним саветима, Саветима грађана.